keskiviikkona, helmikuuta 22, 2006

Hattutemppu.

Jokin aika sitten aiemmin mainitsemaani mielipidepalstaan ilmaantui opiskelijan kirjoitus, jossa hän toivoi kommentteja opinnäytetyötään varten. Opiskelija sai kirjoitukseensa muutamia vastauksia, jotka olivat tylyjä ja epäkohteliaita äänensävyltään. Lopulta poika otti kirjoituksensa kokonaan pois ja nimesi sen uudestaan "eipä vaikuta kysyä" tms. selittäen syyksi saadun kaltaiset vastaukset. Vielä oli avaus saanut pari ikävänpuoleista kommenttia, jotka nähtyäni en voinut pitää lusikkaani poissa sopasta. Kritisoin palstalle tyypillistä nälvimistä ja nokkimista ja lähetin tsemppiä poikaparalle, joka oli tietämättään työntänyt nenänsä hyeenojen luolaan.

Käytyäni seuraavan kerran palstalla huomasin ketjun häipyneen. Ylläpito tai toimitus oli poistanut koko helahoidon. Sinne meni pojan ensimmäinen ja viimeinen viesti aivan niin kuin syy olisi ollut hänessä tai häntä puolustaneessa.

Vaikka kuinka yrittäisin, en pysty ymmärtämään tapaa, jossa puolesta riippumatta kaikille mitataan samalla mitalla. Pojan viestissä ei ollut mitään epäasiallista, mutta häntäkin rangaistiin. Minä sen sijaan otin selvästi puoleni ja sillä tavoin ärsytin poikaa arvostelleita.

Mikäli jossain koulussa toimittaisiin tuolla tavoin, sekä kiusaajia että kiusattuja kohtaisi sama rangaistus. Olisiko se oikein ja oppisiko siitä ne, joiden kuuluisi jotain oppia?

Sehän olisi vain hattutemppu, jolla ongelma lakaistaan maton alle.

Hokkuspokkus...